Hoe zoek ik een goede hondenuitlaatservice uit ?


Disclaimer: De volgende informatie is mijn persoonlijke mening en gebaseerd op vele jaren ervaring met honden, het 5 jaar hebben gehad van een succesvolle uitlaatservice en het kennen van vele collega’s en hun werkwijze in de regio waar ik werkte.

Hoe zoek ik een goede hondenuitlaatservice uit ?

Hier bestaat helaas geen simpele wiskundige formule voor. Het is een kwestie van een beetje je huiswerk doen en goed afgaan op je gevoel. Het blijft toch een kwestie van vertrouwen om je hond aan iemand anders mee te geven. Om u gelijk gerust te stellen; als u een gemiddelde hond heeft en u zou een willekeurige uitlaatservice kiezen, dan zullen er in 90% van de gevallen weinig problemen zijn is mijn ervaring.

Alhoewel het hebben van een hondenuitlaatservice een relaxte baan lijkt waarmee men snel wat kan verdienen, is dit in de praktijk zeker niet het geval. Rijk zal je er nooit mee worden en met een groep honden lopen in het park is toch echt werken en niet een ontspannen wandeling zoals een wandeling alleen met uw eigen hond. Het is dus alleen weggelegd voor de echte hondenliefhebber. Persoonlijk ben ik nog geen een ex-collega tegengekomen die niet gek was van honden. Uiteraard is dat geen garantie voor de kwaliteit van een uitlaatservice.

Website

Bekijk als eerste uit welke u kan kiezen. Bestudeer de websites en zie welke u het meeste aanspreekt. Staan er ervaringen en/of referenties op deze website en/of de website van de uitlaatservice ? Staat er al een en ander uitgelegd over hoe ze te werken gaan ? Over de uitlaattijden, grote van de groep, wijze van vervoer, diploma’s, etc etc ?

Intakegesprek

Voordat uw hond meegaat met een uitlaatservice zal er altijd eerst een intake gesprek zijn. Deze is geheel vrijblijvend, maak hier dan ook goed gebruik van. Nodig desnoods meerdere uitlaatservices uit voor een gesprek, voordat u een beslissing maakt. Stel al uw vragen. Dingen waar u bang voor bent, hoe dingen in zijn werk gaan. Luister of het verhaal van de uitlaatservice u bevalt en overeenkomt met uw wensen en gevoelens. Komt hun visie over de opvoeding van een hond overeen met uw visie ? Kijk hoe de hond en de persoon op elkaar reageren. Ken uw hond is hier het devies. Wees ook altijd 100% eerlijk over uw hond naar de hondenuitlaatservice toe. Het zal meestal geen enkel probleem zijn als uw hond soms niet perfect luistert of soms bepaald gedrag laat zien wat niet wenselijk is. De uitlaatservice kan dan anticiperen op bepaalde dingen en dit voorkomt de meeste problemen en de uitlaatservice kan dan een goede eerste inschatting maken of uw hond mee kan of niet. Vraag wat hij/zij zal doen in bepaalde situaties; mocht er een hond gewond raken, kwijt zijn of gaan vechten. Hoe flexibel zijn ze in hun service naar u toe ? Hoe krijgt u feedback over de ervaringen van uw hond ? Over hoe leuk de hond het vind, goed in de groep past etc.

Meelopen

Het allerbeste is natuurlijk om gewoon een keertje met uw hond mee te lopen in het park. Vraag de uitlaatservice waar en hoe laat hij/zij met de honden loopt. Dan ziet u gelijk hoe de interactie tussen de persoon en de honden is, maar net zo belangrijk de interactie tussen de honden zelf. U heeft dan snel door of de uitlaatservice geschikt is of niet voor uw hond. (in mijn 5 jaar heb ik dit bij elk intakegesprek aangeboden, in al die tijd hebben slechts 2 eigenaren hier gebruik van gemaakt !!)

Ophalen/Thuisbrengen

Heeft u te weinig tijd om een keer mee te lopen. Wees er dan een keer bij als u hond door de hondenuitlaatservice wordt opgehaald. U kunt dan aan uw hond zien of deze uitkijkt naar zijn uitje of misschien liever niet meegaat :-). Mijn ervaring is, dat zelfs honden die bv niet zo dol zijn op autorijden, toch enthousiast reageren als ze worden opgehaald. Uiteraard zal het de eerste paar keer allemaal wennen zijn voor de hond, neem dat dan ook niet als uitgangspunt. Maar als uw hond minimaal 1 keer per week meegaat, dan zal een gemiddelde hond na 3 keer te zijn opgehaald al weten wat hem te wachten staat en enthousiast naar de hondenbus toelopen als ie wordt opgehaald en het naar zijn zin heeft.
Ook als uw hond wordt thuisgebracht zullen de meeste hondeneigenaren vaak aan hun hond kunnen zien of hij het leuk heeft gehad.

Wandelduur

Veruit de meeste uitlaatservices lopen 1 uur met de honden. Dit is naar mijn mening zowel het minimum wat u zou moeten verwachten, als voldoende beweging voor de dag voor veruit de meeste honden. Uw hond zal bij een hondenuitlaatservice veel meer bewegen en spelen en dus energie kwijtraken dan bij een gewone wandeling alleen met u van een uur.
U kunt voor de meeste honden het volgende aanhouden: na 1 uur heeft de hond voldoende beweging gehad en is hij goed zijn energie kwijt voor die dag. Savonds kunt u zelf nog kiezen of u met de hond een wandeling maakt of alleen een klein rondje. Na 1 ½ uur zijn de honden al hun energie voor die dag kwijt en zullen goed moe zijn, savonds is geen wandeling meer nodig, behalve het kleine rondje. Na 2 uur lopen zijn de honden (bijna 😉 uit zichzelf uitgespeeld en zullen de rest van de dag tevreden uitrusten van hun uitje, savonds zal een klein rondje zelfs te prefereren zijn boven nog een wandeling.
Heeft u een zeer actieve hond met veel energie ? Kies dan als u de mogelijkheid heeft voor een wandeling langer dan een uur. Heeft u die mogelijkheid niet, dan zult u alsnog merken dat uw hond veel meer energie kwijt zal zijn dan een uur wandelen met u alleen.

Wat is de maximale groepsgrootte die een hondenuitlaatservice zou moeten hanteren ?
Toen ik zelf begon dacht ik ook dat meer dan 8 honden niet verstandig zou zijn. Je leert echter al snel dat de maximale groepsgrootte die men zou moeten hanteren zeer verschild per persoon en dus uitlaatservice. Ik ken mensen voor wie het uitlaten van 1 hond al een hele onderneming is en waarbij er dan vaak wat misgaat, gelukkig zullen deze mensen geen uitlaatservice beginnen. Zo zijn er uitlaatservices bij wie een groep van 5 – 6 honden al het maximum is, terwijl ik ze ook ken die rustig 12 – 13 honden meenemen zonder dat dat problemen oplevert. Als buitenstaander vraag je je vaak af hoe dat in hemelsnaam goed kan gaan ? Dat is simpel te beantwoorden. Dat is iets waar je vanzelf ingroeit. Niemand kan opeens verantwoordelijk met 12 honden door het park lopen, ook Martin Gaus himself niet. Dat is iets wat je rustig opbouwt. Je begint klein en naarmate je je eigen roedel samenstelt zal de uitlaatservice zelf snel merken waar voor hun de maximale groepsgrootte ligt wat verantwoordelijk is.
Waar je wel duidelijk op moet letten is de stabiliteit van de groep ! Honden zijn roedeldieren en voelen zich van nature thuis in een roedel, dit zal elke hondeneigenaar die zijn hond meegeeft aan een uitlaatservice met een stabiele hondenroedel duidelijk merken. Het gedrag van de hond zal ook hierdoor thuis positief beïnvloed worden. Is de groep echter chaotisch, druk en instabiel, dan zal dit een negatieve invloed op de hond hebben. Het is echter gelukkig voor de meeste hondenuitlaatservices veel te zwaar om elke dag met zo’n drukke en chaotische groep te lopen en deze stoppen er dan ook vaak binnen een jaar al mee.
Iemand met een goed overwicht op de honden en die de honden van zijn klanten goed kent en ook duidelijk selecteert welke hond in zijn groep meekan (en niet iedere hond zomaar aanneemt) kan dus makkelijk met 12 honden door het park lopen, terwijl bij andere mensen dit maximum al bij 5 ligt. Persoonlijk vind ik het leuker voor de hond als de groep wat groter is, de hond heeft dan meer soortgenoten om lekker mee te spelen, heb je meer sociale interactie onderling wat meestal erg positief uitwerkt op het gedrag van de hond in het algemeen.
Kijk in ieder geval naar het (natuurlijk) overwicht wat de persoon heeft op uw hond, dit is al snel makkelijk te zien. Toen ik een hondenuitlaatservice had luisterden de meeste honden beter naar mij dan naar hun eigen baasjes, dat is natuurlijk een duidelijk signaal dat iemand goed met honden om kan gaan. Verder durf ik ook wel te stellen dat je duidelijk naar het karakter van de persoon kan kijken. Komt deze persoon druk en chaotisch over, dan zal de kans groot zijn dan zijn roedel dat ook is. Komt de persoon heel rustig en kalm over, dan is de kans groot dat zijn roedel dat ook is. Het beste om dit te beoordelen is natuurlijk om een keer naar het park te gaan en uurtje mee te lopen.

 Vervoer

Ik denk niet dat er een “beste” manier is om de honden te vervoeren. Veel mensen vinden het maar niks als de honden allemaal los achter in de bus zitten. Dit vinden ze niet veilig. Wat als je plotseling moet remmen ? Of de honden gaan vechten ? Etc. Mijn mening is echter dat het juist een goed bewijs is voor de zo belangrijke stabiliteit van de roedel als alle honden los bij elkaar in de bus kunnen zitten. Ze kunnen zelf hun plekje kiezen waar ze zich prettig voelen, lekker tegen hun grote vriend aan gaan liggen. Alleen een hondenuitlaatservice met een zeer stabiele roedel zal voor deze vorm kunnen kiezen. Veruit de meeste kiezen ervoor om een deel los bij elkaar te doen en een deel in benches. Anderen kiezen er weer voor om alle honden in benches te doen. Al ben ik er persoonlijk geen fan van om roedeldieren in hokjes te stoppen en vraag ik me af in hoeverre dat nou zoveel veiliger is bij een ongeluk, is het natuurlijk verder een uitstekende manier om de honden te vervoeren. Ook weet de uitlaatservice al snel wie graag bij elkaar willen zitten en kan er voor kiezen deze honden ook achterin bij elkaar te doen. Of juist uit elkaar halen als deze honden niet te lang bij elkaar in een afgesloten ruimte kunnen zijn.
Ook hier geld, wees er een keer bij als ze je hond op komen halen of thuis komen brengen, neem een kijkje in de bus met de honden erin. Je zal snel een goede eerste indruk krijgen of de honden goed vervoert worden.


Edwin Wolbers